Siza’s taalboeken top 3

Hoewel taal – zowel gesproken als in schrift – hét middel voor zelfexpressie is, nemen velen het voor lief. Het is er gewoon. Maar gelukkig denkt lang niet iedereen er zo over. Enkele leden van de taalpolitie, een handjevol communicatiefanaten en creatieve woordkunstenaars vertaalden hun taalpassie namelijk naar een boek. Daarom speciaal voor jou: mijn taalboeken top 3.

Taal is zeg maar echt mijn ding

In 2009 verscheen Taal is zeg maar echt mijn ding. Een handzaam boekje waarin Paulien Cornelisse je meeneemt in de wereld van taal. Niet belerend maar op een manier die je aan het denken zet. Want mensen zeggen nu eenmaal bijna nooit wat ze bedoelen. Met herkenbare voorbeelden maakt ze oertijdvergelijkingen, komen leuk-haters aan bod en onderzoekt ze de herkomst van focking. Een klassiekertje. 

Het zonder woorden-boek

Een digitaal en wereldwijd onmisbaar fenomeen dat zelfs oma wellustig gebruikt. Ik heb het natuurlijk over emojis. In Het zonder woorden-boek gaat historicus, kunstenaar en emoji-expert Lilian Stolk terug naar de oorsprong van deze ontwikkelde smiley en vertelt ze over dubbele betekenissen, nuttige weetjes en verhitte Twitter-discussies. Of wel een beeldend verhaal over hoe de emoji onze communicatie revolutionair veranderde. 

Het groot Nederlands vloekboek

Waarom is iemand een teef, belhamel of kloothommel? En waarom vinden we sommige vloeken of scheldwoorden erger dan andere? Vragen waar ik serieus mee rondloop. En jij misschien ook. Aan de hand van kleurrijke illustraties en interessante inzichten in ons taalbrein behandelt Het groot Nederlands vloekboek een twintigtal aanstootgevende taaluitingen. Fucking gaaf. Want na de laatste bladzijde scheld je slimmer en vloek je vaardiger, als we de auteurs mogen geloven dan.

woorden van siza.

delen met je collega, beste vriend(in) of de rest van de wereld?

ik wil een cursus

ik wil een cursus

ik wil een cursus