Waarom longreads lekker lezen

Simultaan appen, mailen, slacken, instagrammen en tik-tokken. Multitasken neemt anno 2023 bizarre vormen aan en daarmee slinkt onze concentratieboog. Ja, echt: onderzoek wees uit dat goudvissen zich langer kunnen concentreren dan mensen. De aandacht vangen én vasthouden in het gigantische speelveld dat ‘het internet’ heet, vraagt dus nogal wat. Is snackable content dan beter? Zeker niet! In deze shortread een ode aan de longread.

Letters plakken zonder limiet

Longreads zijn kort gezegd lange artikelen. Bij lang moet je denken aan zo’n 1.500 tot 10.000 woorden, al dan niet meer. Deze schrijfvorm, die ook wel te boek staat als longfrom- of verhalende journalistiek, leent zich perfect voor een verdiepende uiteenzetting die informeert dan wel inspireert. 

De diepte in

Eén onderwerp tot in de puntjes ontrafelen en uitlichten dus. Daarin schuilt ook meteen de kracht van deze tekstvorm. Geen woordenlimiet betekent dat je ruimte hebt om alle aspecten van het onderwerp uitgebreid te behandelen alsook verschillende perspectieven te belichten. Inclusief eigen ervaringen en persoonlijke inzichten van jou als schrijver.

Stap voor stap

Met een alomvattende analyse creëer je meer begrip over het onderwerp. Longreads gaan daarom vaak over complexe materie; thema’s, onderwerpen of verhalen die wel een gesimplificeerde uitleg verdienen. Door de lezer stapsgewijs mee te nemen en alles tot in detail te behandelen, gaat uiteindelijk vaak het lampje branden. Ha, dus zo zit dat! 

Bij de les

Een longread is geen luchtig leesvoer, maar een stuk waar de lezer zich in vastbijt. Dat betekent dat een longread niet zonder een goede spanningsboog kan bestaan. Met een snufje storytelling hier en een onverwachte wending daar, zorg je ervoor dat je de lezer van begin tot eind meesleept en boeit. 

Houd jij van graven, ben je expert op één specifiek gebied of heb je gewoon iets ongelooflijk interessants te vertellen? Overweeg dan eens een longread. Het kost de lezer (en jezelf) wat tijd en moeite, maar dan heeft ‘ie ook wat. Onthoud: ga nooit vullen om het vullen. Kwaliteit gaat te allen tijde boven kwantiteit. 

woorden van quinn.

delen met je collega, beste vriend(in) of de rest van de wereld?

ik wil een cursus

ik wil een cursus

ik wil een cursus